Navštíveno 3270x

Pánové, scháním nějakej stativ, nic profi, ale něco obyčejnýho.
Mám teď půjčenej tento a není špatnej...
[ Link ] Máte někdo nějaký doporučení v podobné cenové relaci, nebo je to všechno za tyto peníze šmejd???
Každej den ho tahat nebudu :o)
Díky

10.08.2010, 22:50 |
mr.brain | Upraveno: 2010-08-10 23:00:18
mám velbon (cca 1200 Kč)... ale konstrukčně je to skoro stejný. blbý jsou ty nohy, že nemůžeš každou nastavit zvlášť jak potřebuješ, ale že jsou spojený tím mechanismem... Jinak co se týče hlavy, nejsem profík, takže jsem v tom žádnej extra problém nikdy neviděl :)

10.08.2010, 22:50 |
Ravo Já používám Velbon Sherpa...myslím že na občasný focení dobrý...ale je to taky kompromis. Myslím že minimálně 2kKč bys za stativ dát měl, tohle mi připadá podezdřele levný
Ten co jsem dal, ten kámoš kupoval 3/4 roku zpět někde ve slevě asi za 2000 Kč...tak nevím no:-(

11.08.2010, 00:08 |
Nora pohledej Fancier FT-6662A

11.08.2010, 08:50 |
Kamil Pokud chceš stabilní stativ, co vydrží a opravdu bude plnit funkci stativu (ne se viklat jen při špatným pohledu či ovanutí slabým větříkem), tak se na tyhle atrapy vykašli. Samo záleží, co na něj budeš dávat, pokud nějakej lehkej kompakt, tak je to asi jedno.
Pokud se máme opravdu bavit o dobrém stativu pro zrcadlovku, tak začíná někde u Velbon Sherpa 600R za 2.500,- Kč. Pokud to je na kompakt, který neplácá zrcátkem, tak je to snad skoro jedno.

11.08.2010, 18:04 |
soray Ja jsem pri vyberu zacal na Vanguard Alta+ 233AP, kterej je za ty prachy (okolo 2500) uz celkem solidni, ale nakonec jsem po dlouhym vybirani sahl po Vanguard Alta Pro 263AT + hlava SBH-100, bratru za 4500,-. U tech nejlevnejsich je problem hlavne ta stabilita, jeden levnejsi Velbon jsem si vyzkousel a bylo to prakticky nepouzitelny...
Takze taky doporucuju si radeji priplatit a zacit vybirat v relaci nekde okolo 2500,-.
tak jsem si připlatil trošku a koupil za 3500 Kč tento
[ Link ] Nechal jsem si jich ukázat, ale tento se mi jevil celkem dobře.
Bude podpírat zatím D90 18-105 VR

11.08.2010, 20:46 |
Mr.Scully | Upraveno: 2010-08-11 20:57:12
Nekupoval bych nic pod cenovku pět litrů. Pročítám dost diskuse o focení a všude ti řeknou to samý - když koupíš něco takhle levnýho, tak za rok to stejně vyhodíš a koupíš ten dražší. Já mám relativně kvalitní stativ asi za bůra a stejně když nasadím teleobjektiv, tak stačí vánek a je to v hajzlu.

11.08.2010, 21:10 |
Nora Mr.Scully: co s tím fotíš?
Nemám stativ dlouho, fotil jsem s ním třeba noční město... právě jsem chtěl udělat pěkný fotky se 70-200/4 L IS, ale bez stativový objímky to bylo samozřejmě o ničem a mám bohužel tušení, že i s objímkou to mám často mázlé... budu to ještě zkoušet. Teď mám i širokáč, tak možná udělám další noční výpravu po Plzni :-)
tipnul bych to na 70-200 2,8 L :) mám Berno,( údajná nosnost 12kg ) ale dam tam Lkový tele a taky to nejní tak stabilní jak bych rád a co sem koukal na diskuze tak lidi byli spokojený až teprve se stativama v ceně kolem 8k a vejš + pořádná hlava - dost si lidi chválej nějakou kulovou hlavu od Swis.....(dál nevím) co má nosnost cca 70 kg :)
AllInOne: měl bys napsat na jakej to bude stroj + jakou chceš nít hmotnost stativu a výšku
mrkni třeba na tohle
[ Link ] hodně lidí si to chválí
Hele, mám taky Benro :) Je krásně lehkej a má velkou nosnost, ale těch 12 kilo mu nevěřím... s tím eLkem se prostě chvěje.
Ale zase jsem nechtěl brát Manfrotto, kterej má třeba o dvě kila víc...
Mám Manfrotto a max spokojenost.Sice je těžkej, ale zase podrží:)

12.08.2010, 10:13 |
Crimson | Upraveno: 2010-08-12 10:23:22
Mr.Scully: zrovna včera mi přišla z DX tahle objímka
[ Link ] nechápu proč to u nás stojí 2litry
sic mám sračkovej stativ za 1000,- ale ted to konečně trochu drží v těžišti a docela festově, myslím že zrcátko s tím nehne, vyrazím na Ruzyn a zkusím něco nacvakat.

ad2) už to tu zaznělo, ještě jsem zakoupil (neznačkovej) čistej protect UV filtr pouze jako ochranu téhle 200ky L,
myslíte, že by mohl nakurvit kresbu ? samozřejmě to porovnám ale vím,
že ikdyž ti tam sedne moucha, tak v podstatě ji na fotce nemáš při tomhle ohnisku, tak jak by mohlo čisté sklo udělat nějakou neplechu ?

12.08.2010, 10:35 |
Kamil Ozzy - jak už jsem psal v jiným vlákně, levný UVčko fakt může drasticky zhoršit kresbu. Když už si člověk koupí kvalitní objektiv, tak je podle mě nesmysl zabít jeho kvality sračkovým UVčkem. Včera jsem si objednával Hoya HD Protection filter (není to už ani UVčko, prostě jen ochrana přední čočky) pro Sigmu 50 1.4, tzn. 77mm a cena lehce přes litr, což už mi fakt nezabije.
se vším souhlas.. u krátkýho skla bych to chápal ale u teláku ? no otestuju ..
Ozzy - jj, objímku mám tuším z ebay, cenově asi tak stokrát levnější než origo od Canonu.
Jinak si myslím, že v mém případě s tím hnul spíš větřík, ale zkusím ještě experimentovat s předsklopením zrcátka (které by teoreticky vliv mít nemělo, ale zkusit se to musí).
Jinak UV jsem už taky vyhodil - u záklaďáku mi kresbu opravdu zhoršil, navíc to tuším trošku zhorší i světelnost.
Trošku offtopic - dneska má bejt meteorický roj, bude něco vidět i nad městem a budete fotit? :-) Dostanu se leda doma na balkon, moc se mi nechce jet v rámci Plzně na nějakej opuštěnej kopec s výbavou za sto litrů :-)

12.08.2010, 13:14 |
Kamil Ozzy - my jsme to zjistili na EF 400 5.6 L. Po sundání UVčka byl obraz jako břitva, takže se levný UV vyhodilo a koupilo kvalitní. Spousta lidí je zastáncem názoru, že každý další sklo navíc kazí kresbu a UVčko nebo protektor nepoužívají, ale viděl jsem už různý nehody, takže mám UVčko na všech objektivech. Teď se mi i povedlo sjednotit průměry, takže všechny moje skla mají 77 mm, což se hodí u CPL, ale to už je mimo téma :-)
jasně .. také sjednocuji :-)
ja mám 77mm UV na objektivech vod BW (páč s jejich polarizákem sem naprosto spokojenej) a taky mám za to že na tom šetřit je vo ničem přece si nedám na Lko UV za 500,- když ti pak háže "prasátka" a zhorší ti vlastnosti objektivu
jinak ještě k tomu stativu taky mám v plánu Manfroto 055prob jako 2 "těžkej" stativ a to Benro
[ Link ] co mám doma si budu brát na tůry
sakra asi máte pravdu, namrskal jsem ze stativu 20fotek s filtrem
a 20fotek bez filtru, vybral nejostřejší z každé sady,
výsledek: s filtrem to bylo vždy mázlé jakoby
s filtrem

bez filtru

Ozzy: Strašně nerad říkám, že už jsem to říkal. Objektiv je sice drahá věc ale že bych ho musel tak chránit aby mi to kurvilo všechny fotky, to je asi blbost :o)
jen jsem se potřeboval ujistit .. :-)

13.08.2010, 15:07 |
Bucci mam tenhle... kupoval sem ho v akci asi za 2200,-
[ Link ] a fakt můžu doporučit... ani se nehne a jeho variabilita je luxusní
Bucci - sorry, ale nosnost 3kg je podle mě spíš parodie na stativ... foťák s nějakým lepším teletem 2kg klidně má a u stativů se doporučuje MINIMÁLNĚ dvojnásobná nosnost, spíš vyšší.
tak tak - už vidím jak na ty 3kg dám tělo + tele + pověsím bágl pro lepší stabilitu :) ten stativ je max na náký EVF ultrazoomy

13.08.2010, 17:17 |
Nora tý woe, jak to vidím, tak se to tady hemží fotografy ale prezentace výsledků nikde
nora - klidně se mrkni
[ Link ] - kritiku snesu :)

15.08.2010, 13:40 |
Nora Kondor: jsem na jiné zaměření :)
my work
[ Link ]
Nora: pěkný moc
Kondor: koukám, že couráme stejnou krajinou, myslím tím České Švýcarsko, ted jsem prolezl Dolský mlýn a chystám se na Mariinu vyhlídku, Rudolfův kámen a chci prolézt nedostupná místa Krinice atd.
něco z Doláku je snad tady
[ Link ]

15.08.2010, 20:27 |
Stofi Vzhledem k tomu ze ted nemam moc casu fotit a odmitnul jsem investovat nad 5k, poridil jsem cinskou kopii Manfrotta s kulovou hlavou -
[ Link ] Mam D70, pevnou 50ku 1,8D, zoom 18-70 a teleobjektiv 70-300. Samozrejme s teleobjektivem na nejdelsi ohnisko se to hned rozklepe. To me ale netrapi. A Velbony CX kolem 2,5k to stabilitou s prehledem strci do kapsy.
Ozzy: byl sem loni a letos se tam ještě chystám na podzimní prodlouženej veíkend - je tam moc krásně co ? :)
Nora: pěkný, já sem holt na tu krajinu no :)
Na ty baráčky a tak (viz Ozzy - kácející se linie) fakt doporučuju širokáč, je to super věc :-) Jsem z něj daleko nadšenější než třeba z makroobjektivu (ten asi neumím pořádně používat nebo co).

15.08.2010, 22:12 |
Kamil Mr. Scully - měl jsem 100ku makro, byla totálně super, nádherně ostrá od plný díry. Bohužel jsem zjistil, že na makro mi nějak nezbývá čas a že objektiv tráví většinu času v batohu a ne na těle, tak šel spolu s plastovou padesátkou pryč a místo toho jsem koupil Sigmu 50 1.4 :)
Kamil - mě třeba mate, že minimální zaostřovací vzdálenost u 60 macro je 20cm, přitom na těch 20cm jsou ty brouci pořád malinký :-) a dá se zaostřit i třeba na 10cm, akorát ne automaticky, takže furt ostřím manuálně jako idiot, samozřejmě clona musí bejt aspoň tak 16, aby se to vůbec vešlo do roviny ostrosti a následně z toho vyplývá nutnost stativu nebo ISO 1600... atd. :-) Nějak mě to prostě nebaví :-) Možná to udělám jako ty, prodám makro a seženu si Sigmu 50/1.4 :-)

16.08.2010, 06:19 |
Kamil Mr.Scully - zaostři na minimální zaostřovací vzdálenost a ostři pohybem foťáku dopředu/dozadu (tady by se hodily makro sáňky na stativ, ale šlo mi to i bez nich). Takhle si zajistíš max. zvětšení. Při focení makra se teprve pořádně docení live view, ta 10ti násobná lupa je na přesný zaostření super. Vzhledem k vysokým clonovým číslům to chce stativ a občas "kvůli pohybu broučka" to chce i zvednout ISO. Pro dosvícení bleskem je dobrý používat nějakou rozptylku (buď tu canonní odrazku a nebo nějaký difuzer, používám ten plastový za kilčo z ebay) a blesk mít mimo tělo tzn. použít buď kabel (pokud bys chtěl vyzkoušet, tak můžu zapůjčit. Válí se mi doma, protože používám radiovej odpalovač) nebo bezdrát (IR nebo rádio).
Kondor - fish eye mi nějak nebere. Má to moc úzkej rozsah použití. Hodí se to tak na zpestření nějaký reportáže. Radši používám širokáč (Tokina 11-16), kterej se dá použít jak na reportáž, tak krajinu atd.

16.08.2010, 09:00 |
Bucci Mr. Scully:
Nikon D200 + battery grip + Tokina 100-300MM/4f má dohromady 3,42
pro tvojí radost sem tam nasadil ještě externí blesk (cca 300g i s baterkama)
stativ se ani nehne a je naprosto v pohodě.... mam rád variabilitu, a u tohodle stativu nejsi omezen příčkama mezi trojnožkou, naopak nohy můžou jít každá o 70°+ středovka jde otočit vzůru nohama, tudíž můžeš fotit i makro pár cm nad zemí...
Bucci - čili s touhle sestavou uděláš klidně fotku na třeba 10sekundovou závěrku? Jestli jo, tak to znamená to, že všechny ty papírový parametry jsou celkem k ničemu a realita může být lepší i horší, což není dobrá zpráva pro kupce :-)
Kamil - difuzery mám asi dva, podle recenzí kvalitní (koupil jsem je navíc levně na ebay), ale na makro mě to zatím nenapadlo (a makroblesky jsou drahý). I tak prostě je s makrem hodně práce, hlavně ty vysoký clonový čísla to prostě "kazí" a zatímco na sportu si ISO 1600 dávám běžně, tak u broučka někde v temnu už to dost kazí výsledek :-( Nevím no, zatím mě to nechytlo. Ta Tokina 11-16 je jiný kafe, už se těším, až ji vytáhnu někam do města. Že bych si dal repete noční Plzně...?

16.08.2010, 09:20 |
Kamil jj Tokina je super sklíčko, jediná věc co mi u ní mrzí jsou prasátka při focení se sluncem v záběru. Btw co používáš za soft na zpracování raw?
Používám normálně DPP, protože v době nákupu 7D vykazoval údajně znatelně lepší výsledky než Adobe Lightroom a navíc jsem na něj zvyklej z dřívějška, ale dost možná se situace změnila. Ale na druhou stranu stejně většinu věcí házím do 15x10, zvětšeniny dělám spíš výjimečně, takže to nehrotím ;-)
Mr.Scully viz. rajče: to jsou fotky z výletů, mnohdy focené kompaktem, tam na nějaké linie prdím :-)
mě berou letadýlka, ale i tady se teprv učím
[ Link ]
Mr.Scully: ty jsi jak kolega, ten si ho ted pořídil a je z něj hotovej a řekl bych, že ho vůbec nesundavá :-)
Sigma 10-20mm
[ Link ]

16.08.2010, 14:25 |
Luke_288 | Upraveno: 2010-08-16 14:36:32
chlapy trochu se vtírnu- dotaz- zkoušel jsem teď na MotoGP fotit závody, priorita na závěrku a ať dám čas od 1/800 do 1/4000 (což už mi přijde hrozně moc), tak motorku ostrou skoro nikdy nemám. ostřící bod fixně nastavenej na místo kudy projížděli a sekvenčně jsem sekal fotky. a teď nevím, jestli je to problém nastavení nebo to, že mám zatím setovej objektiv 18-105VR a nikon D5000

oproti tomu třeba stojící vrtulník zmrazí celkem bych řekl i dobře

16.08.2010, 14:42 |
Crimson | Upraveno: 2010-08-16 14:56:41
tohle těžko můžeš fotit setákem bych řek,
to prostě furt bude takový jaký to máš.. nijaký !
i tak bych fotil na prioritu clony, jen bych to víc otevřel, možná vyšší ISO, a 1 ostřící bod na střed,
jinak ti to bude ostřit na všemožný kolem
vidím tam ostrá ty svodila vzadu spíš !
na tohle jedině telák pokud chceš trochu detail !
tohle je můj EuroCopter telákem, porovnej

16.08.2010, 14:48 |
Nora řekl bych, že jsi za možností tvého objektivu, ''zmražené'' to máš dobře.

ostřící bod byl zamknutej jeden a to do dráhy jezdců, takže na svodidla to neostřilo. ISO jsem měl mám pocit 350 nebo 500, ale to jsem dával zezačátku, protože bylo pod mrakem a pak jsem na něj zapomněl. když dám priority clony, tak mi podle mě vyleze čas hrozně dlouhej na to, abych chytil letící motorku. na ty časy mi to clonilo stejně kolem 5,6.
nora: to je doostření? v jakým softu to děláš?
nicméně koukám, že budu muset koupit jiný sklo a tohle si nechám jen na pracovní fotky...
Luke - časem to nebude, spíš ti to prostě zaostřilo někam jinam, což není divu, zvlášť u horších objektivů... já mám výrazně lepší výbavu a zápasím s tím taky, mám docela velký procento zkažených fotek. Dal bych ostřící "středovou zónu" (jeden bod se do motorky v tý rychlosti netrefí) a netuším, jestli máte u Nikonu něco jako my AI Servo + různá nastavení s tím související... (jak pečlivě to "sleduje" nebo naopak opustí objekt).

16.08.2010, 15:21 |
Luke_288 | Upraveno: 2010-08-16 15:32:29
sledovací ostření to má, ale zatím jsem s tím nepracoval. já si právě taky říkal, že tohle musí seknout už na čas 1/1000s. spolíhal jsem právě, že alespon někdy ten jeden ostřící bod nějaká mašina protne. třeba 14ka na týhle fotce mi přijde ostrá, jenže to jsou neskutečný náhody a když jsem viděl, že to není uplně OK, radši jsem na ty závody koukal než abych laboroval s fotakem a nic z toho neměl :)
no, ale tady to celkem zhatí komprese

ostřící bod viz foto. to je asi jediná, která se trefila, ale i tak mi to přijde nic moc...

tak za prvé resize pro web musíš provádět na 3 kroky, s doostřením mezi každým krokem
jinak bych nechal standard poměrové měření, jen bych ostřil na 1 bod uprostřed, možná klidně s vypnutím AF,
AI tady asi nepomůže, je tu víc pohybujících se objektů
pak si taky uvědom, když dáš clonu f/3,5-f/4 , tak jakou budeš mít hloubku ostrosti, zadní motocykly už můžou být mázlé, holt je to prekerka !

16.08.2010, 15:43 |
Kamil Luke_288 - problém je, že ty motorky budou asi pro zaostřovací bod dost malý. Pokud by to byla statická scéna, tak nebude problém, ale za pohybu to bude pro AF moc blbinec. Ten objektiv co máš je dobrej tak na místo někam ke trati, na fotky z tribuny je těch 105 i pro 1.5 crop ukrutně krátkejch. Pak to chce samo trénink. Když srovnám to co sem dáváš, tak jsem měl ještě se stařičkým UZ Panasonic FZ10 podobný ne-li lepší výsledky a tam byl ten AF fest pomalej.
ozzy: však to by i bylo dobrý, aby zadní motocykly byly mázlý. jinak tvý fotky parádní
jinak trénink samože nemám, jsem těžkej amatér a fakt je, že se 105kou si to moc nepřitáhnu...

16.08.2010, 17:16 |
Nora Luke_288:Photoshop a režim L*A*B
Kamil: Lumixy fotej neskutečně, dodnes vzpomínám na FZ4
[ Link ]

16.08.2010, 17:32 |
Nora :))

16.08.2010, 19:27 |
Kamil Nora - sorry, ale to zostření je tragický, ten obraz se úplně rozpadá

16.08.2010, 20:51 |
Nora Kamil: co chceš zostřovat z kvality co je tady na webu. Stojí za ho.. zostříš, nahraješ zpět a rozpadne se ještě víc
Nikon má už léta takovej fajn fígl, že si předostříte na místo a dokud tam ta motorka neprojede, tak nezafunguje spoušť :o)
aha, tak to se musim ještě doučít :)

17.08.2010, 11:50 |
Bucci Mr. Scully: ano dělám
konkrétně tady ISO100 foceno Tamronem na nějakejch 250 - 300mm při cloně 8 - 9, čas 30s
ostrost i kvalita myslim dobrá, kompozici nehodnoťte vše bylo strašně narychlo v neděli večer z mé terasy (bohužel mi tam vadilo světlo lampy zespodu)

17.08.2010, 11:51 |
Bucci ... sakra ten resize s tim udělal prasečinu.... do <|>
od bouřky sem byl daleko a spíš jen nad mrakama svítilo jak strobáče... blesků bylo vidět málo, a když, tak takovýhle malý...
dnes ráno taky mazec..

Trochu kýč, ale jinak pěkná fotka, Ozzy :-)
Udělal jsem si předevčírem radost a vyměnil Tamron 17-50/2.8 za nejlepší existující záklaďák pro APS-C a to Canon 17-55/2.8 IS a ten rozdíl je poměrně markantní - například hloubka ostrosti je kupodivu při stejné cloně zřetelně menší než u Tamronu (nechápu proč), takže je to ideální i na portréty a tak.
tak to už je masakr, to bych asi nedal..
[ Link ]
Já jsem z něj hrozně nadšenej, z toho Tamronu je to stejnej kvalitativní skok jako byl z 55-250 na eLkový 70-200. Jen škoda, že furt nemám čas vyrazit někam ven. O víkendu akorát fotím nějakou birthday party, tak tam ho určitě důkladně vyzkouším.

19.08.2010, 08:56 |
Bucci Mr.Scully: gratulace, i k tý ceně teda....(Ozzyho link), popis vypadá moc slušně
Mám ho z druhý ruky za necelých 15500, to je druhá nejlevnější nabídka, jakou jsem na netu viděl za posledních několik měsíců. Podle všeho je zřetelně lepší než 17-40, možná i než 16-35 nebo 24-70... tzn. prakticky jasný eLko, ale jde jen na APS-C, tak to tak asi označit nemohli. Co do FF/BF je to nejpřesnější objektiv, jaký mám.

19.08.2010, 10:44 |
Kamil Mr.Scully - není to Lko kvůli tomu, že nemá tak dobrý zpracování(vnitřní ostření, utěsnění proti prachu a vlhkosti atd.). Opticky je ale fakt výbornej.
Jj, údajně levnější (zčásti plastové) zpracování a dostává se tam prach. Nicméně i tak je to pořádnej kus objektivu, kterej je v ruce cítit a prach jde případně vyndat i doma během asi desetiminutové "operace" ;-)
Mr.Scully & RB:
já dopadl v pátek v Aaronu hůř,
rozmýšlel jsem se měsíc mezi tím tvým Tamronem 17-50/2,8
a Sigmou 17-70/2.8, nakonec jsem vzal Sigmu bez nějakého zkoušení
a stalo se přesně to, co jsem čekal, levou stranu fotek maže víc než je zdrávo !
Nevíte jak to funguje, lze zboží vrátit resp. vyměnit ?
Ukázka , nevím zda to bude patrné na těchto miniaturách

toto je výřez levého konce ohniska 17mm, teprve při f/11 je to celkem OK

No je to vlevo nějaký měkký na tý první fotce, ale není to jen mimo hloubku ostrosti? Že jsou měkký kraje, to se stává, ale že by to bylo měkký jen na jedný straně, to mi přijde divný.
Tak jako tak má Sigma skoro nejhorší pověst co do quality control - najdou se u ní fantastický kusy stejně jako velký omyly.

23.08.2010, 12:39 |
Kamil Mr. Scully - když je jedna strana měkčí, tak je většinou špatně vycentrovaná "čočka". Občas se to stane.
Ozzy - zkus vyfotit nějakou rovnou plochu (zeď se strukturou) a tam porovnej jak to kde kreslí
volali mi z Aaronu , že to mám přivézt a vyberou mi jinej kus,
tak snad tam bude něco přijatelného, beru foták tentokrát
Kamil: zkoušel jsem také, vlevo to prostě maže, nafotil jsem spousty fotek abych se utvrdil
Vyměněno bez problemu, fakt to chce vybírat,
tak to už je jiná, ted je to až neskutečně ostré i na f/2,8 v rozích, zírám ..

ten Ozzyho vrtulník je hustej....ten teleobjektiv je teda na foceni z větší dálky, třeba na focení těch motorek z větší dálky, ze stráně?
Zkoušel jsem teď s tím stativem něco v HR, mě se fotka líbí,ale rád bych,aby mi někdo řekl, jaký sou tam chyby,abych se příště ponaučil a tomu vyvaroval. Jestli je fotka celá špatně, tak mě to raděj neříkejte :o))

ještě jedna

mně se to líbí, na takovéto fotky máš zhruba 20min.
musíš přesně vystihnou dobu stmívání, kdy obloha ještě není úplně černá
a to se ti povedlo .. takže za mě palec nahoru !
a tady už jsi to propásl vidíš ? :-)
Jojo, tam to bylo tak o 2hoďky později...spíš mě šlo o to,abych to zkusil jednou ze stativu.
A k tomu tvému telátku.....zkus mi odpovědět, prosím
Neb kdybych chtěl větší zoom, po jakých parametrech se dívat u objektivu??
Vzhledem k tomu, že u teláku budeš mít problem to udržet,
potřebuješ krátký časy, 1/600s, 1/1000s,
stejně s ním budeš fotit sport nebo něco v pohybu, letadla, auta, vlaky, lodě, zvířata, co já vím..
A proto potřebuješ světlo, takže koukej na skla f/2,8 - f/4
A dlouhý ohnisko... na hokej 200-300mm, na fotbal 300-400, na motorky asi ještě víc... takže cenově jsi tak na 30k :-) Mrknul bych na Sigmy, dělají dobré 120-400, 150-500 a 50-500, z druhý ruky za rozumnou cenu. Na vrtulník nebo motorky těch 2.8-4 až tolik nepotřebuješ (resp. hodí se, ale za rozumnou cenu se vyrábí obvykle jen tak do 200mm a to je dost málo).

24.08.2010, 09:48 |
Bucci Mr.Scully: finančně si na tom správně, ale bacha na ty Sigmy... 50-500 je k ničemu, kvalita prostě neopdovídá, ty další neznám.
Vřele ti můžu doporučit 100-300 Tokinu f4 po celý... ve foto škoda bazaru je za 14k, případně můžu na Nikona doporučit 200-400 Tamrona f5,6 po celý (v hale nic moc, ale venku (když svítí žluťák) je to naprostá pohoda - takže na motorky, auta, rally, a ostatní spokojenost

24.08.2010, 10:09 |
Crimson | Upraveno: 2010-08-24 10:23:14
50-500mm už samo o sobě nemůže kreslit, to je hroznej rozsah
a když čtu Verdict na ty Sigmy tak nevím:
[ Link ] já už šetřím :-))
[ Link ]
Ta fotka za soumraku má pěkný odstíny, expozice bez komentářů. Kompozice už tak dobrá není, středovka a vlevo ten kus betonu nic moc.
Hoši, já teda nevím, ale ta 50-500 je asi nejpopulárnější sklo mezi fotografy různých ptáků a amatérskými fotografy sportu... jasně, že třeba opticky je o něco horší než Canon 100-400, ale je levnější a mluvíme spíš o rozdílu viditelném na plném rozlišení než aby to bylo něco extra výrazného.
Já teď totiž zrovna hledám na Canona něco s dosahem alespoň 400mm (klidně i 500mm) a může být i pevné sklo a i z bazaru... a vychází mi samé Sigmy, pokud se mi nechce dát víc jak třeba 15 litrů. Třeba pevná čtyřstovka od Sigmy je podle testů NAPROSTO srovnatelná se skly od Canona za 25 litrů... a jde koupit v bazaru za sedmičku.

24.08.2010, 11:25 |
Kamil Mr.Scully - u tele je docela zásadní věc rychlost AF a ta je právě třeba u 400ky od Canonu fakt špičková.
Ozzy - určitě už máš načteno, ale koupi 100-400 bych ještě zvážil. Opticky to není až takový zázrak a vzhledem k zastaralý konstrukci a pumpovacímu ovládání zoomu je to adept na častýho zákazníka Canon servisu. Podobný rozsah by se mi fakt hodil, protože momentálně končím na 200mm a až přejdu na FF, tak to bude fest krátký, ale ten 100-400 fakt ne.
pevná 400 to je bomba, ale nebudou tě u ní bolet nohy ? :-))
já dávám pausu, 200L mi stačí, větší tele až někdy.. možná.. až vyhraju zájezd do Keni :-)

24.08.2010, 11:30 |
Kamil Spíš se ti nesmí třást ruce - po nasazení ten hledáček pěkně ztmavne a rozumný časy z ruky na cropu jsou tak 1/640 ale spíš 1/800s, takže to chce i celkem nešumící tělo nebo pak monopod/stativ.
Kamil - právě proto koukám jen na objektivy s ultrazvukovým ostřením, tzn. HSM u Sigmy.
Ozzy - Sigma 135-400 je tuším zastaralá, tu jsem vůbec nezvažoval, stejně tak ani 80-400. Novější 120-400 a ještě lépe 150-500 jsou úplně jiná liga. Canoní 100-400 je opticky lepší, ale taky cenově výš...
rozdíl 2tis. bych neřešil , já myslím že ta 150-500 je jasná volba
[ Link ]

24.08.2010, 12:50 |
Bucci Ozzy: slint... 800mm při 5,6f no mazec.... ale taky ta cena... a navíc by to chtělo vozejček páč tahat to musí bejt za trest...

24.08.2010, 13:14 |
Kamil Bucci - a co teprve 16ti kilový macík Sigma 200 - 500 2.8 :)
Zase pak nehrozí roztřesení obrazu kvůli příliš lehké hmotnosti v rukou... to ti ten objektiv spíš dřív upadne celej :-)

24.08.2010, 14:54 |
JoPi Já přemýšlím taky o tom sklu co má Ozzy , před nedávnem sem si pořídil canon 500D no a tvoje fotky mě opravdu přesvědčily že si rači chvilku počkám a něco našetřím než abych kupoval nějakej základ od Tamrona , časem bych třeba jen dokoupil telekonvektor 1.4 , sice přijdu a světlost ale pořád to bude kvalita, no a řikal sem si proč se učit na vobič objektivu když by bylo lepší pořídit rovnou něco lepšího.
tak tohle je teda počteníčko, a já vybíral jen ze dvou kusů :-))
<<<<<<<<<<
[ Link ] >>>>>>>>>>
"..vybíral jsem na prodejně asi z deseti kousků ten pravý thumbs up Dnes když si na to vzpomenu, tak to byla pěkná pakárna, protože jsem v prodejně strávil výběrem pomálu celý den."

24.08.2010, 16:43 |
Tuner#2 | Upraveno: 2010-08-24 16:55:50
Luke_288: Nevím jak D5000, ale u D60 si buď vybírám pevný ostřící bod na který když namáčku, tak zůstane až do úplné zmáčknutí spouště zaostřený a nebo tam je takzvaný dynamický ostřící bod (mám je tři body což ale někdy může být spíš výhoda) a ten se chová tak, že pořád ostří na pohybující se věc ve zvoleném bodu. Dokonce ani s ještě levnější setovým sklem 18 - 55mm nebyl problém fotiti auta na rallye. Krásná ukázka jak to ostří je zde foto 127 - 132 odjíždějící formule:
[ Link ] Jinak jsem neměl problém dělat ani ostré fotky na rallye to vše s 18-55mm seťákem viz. foto.
Takže se zaměř na ten režim ostření zda jsi měl dynamický. Pokud ano, tak ještě problém mohl být jak už tu zaznělo v tom, že pohybující se objekt byl malý a bylo jich více. Chtělo by to přesněji sledovat objekt na který ostříš a to chce cvik.

Jinak mám dotaz sám za sebe když už to tady zaznělo co teda použít za ochranu skla 18-70mm, f3,5-4,5 Nikkor? Teď mám UVčko od Hamy a klidně tu 1.000,- obětuju za něco lepšího co ale zároveň vydrží a nepoškrábe se. Foťák totiž dávám do brašny bez krytky objektivu, ta mě vždy zdržovala, tak jí tam nedávám vůbec.

24.08.2010, 18:27 |
Nora no...mě pro změnu přišel dnes blesk externí :D

24.08.2010, 19:40 |
Bucci Tuner: zrovna ta fotka co si sem dal moc ostrá neni... je ale možný, že to zprznilo zmenšení...
Jinak co se ochrany skla týče, používám taky UV (ale do brašny s krytkou...
Nora: jj, blesk je teď poslední věc kterou potřebuju... starej šel pryč a novej sem si vybral... a stojí 10...

24.08.2010, 19:53 |
Kamil Nora - no ještě aby ti přišel interní :-D
Tuner#2 - Hoya HD Protector, je daleko odolnější vůči rozbití
[ Link ]

24.08.2010, 19:54 |
Kamil
tuner: no já mám právě pocit, že jsem měl ostření stacionární a ne to sledovací. jinak si i myslim, že ta motorka letí v zatáčce lehce rychlejc než rallye auto v driftu, ale chyba je určo v tom, že nemám, jak říkáš, natrénovanej ten cvik...

24.08.2010, 21:14 |
Nora Bucci: tak já nekoupil blesk k tomu, abych jej používal na těle, takže jsem objednal číňana s největším výkonem co jsem našel, tak mě vyšel na 1/10
Bucci: Bohužel už je 2 x zmenšovaná automatem na webu, tady je to snad o trochu lepší:
[ Link ] To jsem snad jediný "prase" co nedává krytku? Jen pro info do brašny dávám foťák jakoby na bok a prostě když potřebuju fotit něco náhlého, tak z brašny je foťák hned, ale člověk má plné ruce foťáku, zip brašny a ještě sundavat krytku zdržuje.
Kamil: Takže radíš tu Hoyu? Obrazově tam nebude ten rozdíl jako sem dával Ozzy?
Luke_288: Jasný, ale fotím i auta na příjezdu a nebyl problém. Viděl bych to na špatně zvolené ostření. Dá se to přepnout v menu a nebo je tam přímo program sport, ale je je pak klasika automat.
program sport taky nebyl moc účinnej, zkoušel jsem. chce to trénink

25.08.2010, 06:09 |
Kamil Tuner#2 - sám jsem si jeden objednával v průměru 77 mm a u řady HD se fakt zhoršení kresby nebojím
Tuner#2: resizuj si fotku sám s doostřením na 700px
a pak ji sem pověs, neměla by se už měnit kvalita
krytku dávám furt, ikdyž chvíli nefotím a mám to na krku, tak to zavřu, v brašně 100%
na filtry fakt už kašlu..
tyjo nezaložíme nový vlákno Fotorady ? :-)
Kamil: OK díky za radu, ještě dotaz kde jsi ho bral?
Ozzy: Jasný, pokud si to upravíš sám je to o něčem jiném, ale jsem na PC kde není ani jeden pořádný program a myslet na to doma, že tenhle web chce tohle rozlišení a druhý zas jiný prostě nejde :-)

25.08.2010, 08:47 |
Kamil Tuner#2 - kdyžtak se mi ozvi na mail nebo ICQ
Celkem trvám na tom, že když se používá krytka, tak UV filtr je k ničemu (ničemu nepomůže a je vždycky šance, že tu kresbu zhorší - levnější určitě, dražší samozřejmě míň). Je dobrý mít sluneční clonu pochopitelně, zabrání poškození objektivu, když s ním někam fláknete :-)
Jinak pozor na řady filtrů, Hoya není jako Hoya, mají to rozdělené do kvalitativních tříd stejně jako ostatní značky (Marumi atd.).

25.08.2010, 13:52 |
Bucci uplně tak nesouhlasim... jako základní sklo používám tokinu 28-70 2,8f tam se vše děje "uvnitř" tzn objektiv se nevysouvá vem či dovnitř ale neni zakončen poslednim členem ten jezdí pouze po vnitřní straně... když sme fotili za hustýho sněžení a mrazu, tak sem furt vyklepával sníh a led z vnitřní strany, s krytkou samozřejmě vše v pohodě, ale když sme fotili, krytka byla dole.... až po polovině dne mě napadlo z jiného objektivu sundat UV (marumi - high řada) a naprostá pohoda... tokinka už "nezamrzala"
při běžném focení (protože to co sem popisoval byl trochu extrém) máš samozřejmě pravdu, UV neni třeba, když používáš krytku... já osobně mam UVčka všude jako takovou psychickou část ochrany skla...